maandag 29 juni 2015

Reflecteren kun je leren: het ABCD’tje helpt je verder

Heb jij dat ook wel eens? Je hebt een cursus of training gedaan en vraagt je na een tijd af: ‘wat heb ik er eigenlijk aan gehad?’ Tijdens de training ben je enthousiast en denkt: ‘hier kan ik wat mee’. In de praktijk vervaagt het vaak en verdwijnt naar een ladekastje in je brein. Een ervaring rijker die je niet optimaal benut.

Als trainer geloof ik dat je altijd en elke dag op weg bent om iets te leren, jezelf te ontwikkelen. Tijdens de trainingen is het belangrijk dat er een begin, midden en eind is, met een goede doelstelling, een nuttige en leuke inhoud en een afronding, en dat het niet stopt aan het einde van de training. Dan begint het namelijk pas en kun je in de praktijk toepassen waar je in theorie mee bezig bent geweest.

Juist als trainer zit die afronding van de training mij nog wel eens in de weg. Midden tussen alle theorie, ervaringen uitwisselen en aan de slag gaan, kom je tijd tekort om goed af te sluiten, de cirkel rond te maken. Met elkaar zit je in de energie van waar je mee bezig bent. Je voelt het even lekker in het ‘hier en nu’ en de afsluiting, terugblik van de dag vaak snel afgesloten, wordt een beetje ‘afgeraffeld’. En voor je het weet is de cursus voorbij en ben je als medewerker weer in de gang van alledag voor je organisatie. En ben je vergeten de verbinding te maken van binnen naar buiten, van leren en ervaren tijdens de training naar toepassen in de praktijk.

Tijdens een cursus die ik zelf volgde kreeg ik een mooie tip: het ABCD’tje, gebaseerd op de reflectiecyclus van Korthagen. Een korte en krachtige manier om even stil te staan bij jezelf en wat je wilt meenemen en toepassen in de praktijk, zonder ellenlange logboeken en reflectieverslagen zoals geleerd in mijn studententijd. Je herinnert ze misschien nog wel.


De theorie


Fred Korthagen is verbonden aan de universiteit van Utrecht als onderzoeker, trainer, onderwijsontwikkelaar en adviseur. De Reflectiecyclus van Korthagen is een hulpmiddel om zicht te krijgen op je functioneren en dit (zelfstandig) bij te sturen, gebaseerd op de welbekende cirkel van Kolb. 













Literatuurverwijzing: Fred Korthagen ‘Docenten leren reflecteren’ 

De praktijk


Het ABCD’tje is een snelle manier om te reflecteren op je gedrag, op je bekwaamheden, op hetgeen je hebt opgestoken tijdens je training of een willekeurige dag. Een ezelsbruggetje, waarbij de A staat voor Algemeen, de B staat voor Belangrijk, de C voor Concreet en de D voor Doen! En daarbij horen bijna automatisch de vragen:

Algemeen:        Waar ging het over (essentie)?
Belangrijk:        Wat was voor mij belangrijk?
Concreet:         Wat betekent het concreet voor mij?
Doen:               Wat kan/ga ik er mee doen?

Hiermee kun je de cirkel van je cursus of training en ook van je dag, vandaag, rondmaken. Een manier om in korte tijd je leerrendement en persoonlijke proces te verhelderen en je duurzaam te ontwikkelen in je persoonlijk leven en je loopbaan.

In hoeverre ben jij bewust van je eigen leer- en ontwikkelproces? Zie je wel wat de dag je brengt, of neem jij het initiatief in wat je wilt leren en hoe je loopbaan eruit ziet? Met het ABCD’tje kun jij meer grip krijgen op waar je nú mee bezig bent en je toekomstplan. Iets om deze zomer mee te experimenteren?!

Wil je me laten weten hoe jij het ABCD’tje ervaart en wat het je brengt? Ik ben benieuwd!

Evelien Vreman                
Coördinator en Trainer

e.vreman@osa-amsterdam.nl

Benieuwd wat OSA voor jou of jouw organisatie kan doen? Kijk dan hier.

1 opmerking:

  1. Somewhere the content of the blog surrounded by little arguments. Yes it is healthy for readers. They can include this kind of language in their writing skill as well as while group discussion in college.Somewhere the content of the blog surrounded by little arguments. Yes it is healthy for readers. They can include this kind of language in their writing skill as well as while group discussion in college.training time managment

    BeantwoordenVerwijderen